tiistai 27. maaliskuuta 2012

Ryskästä vetokoira

Neljä vuotta oon opettanut Ryskälle, että ei saa vetää, ja nyt viime aikoina päinvastoin oon yrittäny saada sen vetämään. Keksin nimittäin meille uuden harrastuksen. Ostin Potkurin. Vanhan ajan kunnon potkukelkan ja Ryskälle vetovaljaat.

Pitkiäkin lenkkejä ollaan käyty. Jopa 17 kilometriä, vielä ku mettäautotiellä pääsi kulkemaan ennenku pehmeni kelit liikaa. Siinä on emännällä hiki virrannu, ku eihän se oo tarkotus että olisin vaan kyytiläinen, varsinkaan ku ne mettäautotiet ei joka paikasta oo lingottuja, vaan paikoitellen on menty jotain traktorin uraa neljäkin kilometriä, ennenku taas ollaan lingotulla osuudella. Vaan poika on nauttinut. Ei se kyllä mikään ihmekään oo, ku pyöräily kauden jälkeen ei oo päässyt ku narulenkille kävelemällä. On meillä kunnossa kasvattamista, että ens talvena päästään oikeen kunnolla potkutteleen. Vaan kohtahanse taas alkaa pyöräilykausi.

Vaan ei sillä pojalla oo tekemätöntä paikkaa koirana. Mulla ei oo ikinä ennen ollu koiraa joka vaatisi niin paljon mielikuvitusta kotona pitämiseksi ku Ryskä. Kaupungissa asuessa piti isännöitsijältä pyytää asentamaan lisä salpoja oviin ku Ryskä auko kaikki ovet ja oli kartsalla ku piti olla kotona. Täällä maalla meillä on ovet lukossa Ryskän takia silloinkin ku ollaan kotona. Se mokoma olis muuten koko ajan metässä. Yhden talven meillä toimi se näkymätön aita, sen jälkeen Ryskä oppi ylittämään senkin eikä siitä oo enää mitään hyötyä. Viimeisin mitä se on keksinyt niin se osaa avata narun lukon. Normaali lukko joita on talutushihnoissa ja hevosten riimunaruissa niin Ryskä aukoo ne. Epätoivo iski ku samana päiväna löyty pihalta vain pelkkä naru kolme kertaa saman päivän aikana. Panta oli kaulassa, eli Ryskä oli avannu lukon. Aloin pitämään kahta lukkoa narussa. Niitä Ryskä ei vielä oo yhtä aikaa avannu, varsinkin ku ne kiinnittää pantaan toisen toisin päin.

Mä oon sanonu siitä lähtien ku Ryskä tuli taloon, että mulla on liian viisas koira. Onneksi se on hyväluontoinen kun on tuommonen Houdini ja on musta ja iso ja sillä on sitä vauhtiaki enemmän ku normaalikoirassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti